Hoe lang duurt het bouwen van een nieuwbouwwoning eigenlijk?

Het bouwproces van nieuwbouwwoningen duurt 1 jaar tot maximaal 1,5 jaar. Geduld is dan gevraagd, zeker wanneer je snel in de nieuwe woning wilt verhuizen. Het bouwproces gebeurt in een aantal fases en wij vertellen je hoe dit werkt.

De ruwbouw van de nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning wordt gebouwd vanaf de eerste steen. Er wordt begonnen met de ruwbouw. Het woord zegt al meteen wat het inhoudt. Alles in ruwe bouw wordt dan gemaakt. De dingen die onder ruwbouw vallen zijn bijvoorbeeld de rioleringen en leidingen. Je kunt ook denken aan de dragende muren en het dak van de nieuwbouwwoning. Als de ruwbouw klaar is dan weet je meteen dat alles wind en waterdicht is.

De afbouw van de nieuwbouwwoning

In de afbouwfase van de nieuwbouwwoning draait alles om de afwerking. Dit betekent dat de nieuwbouwwoning wordt klaargemaakt voor bewoning. Tijdens de afbouw wordt er een dekvloer geplaatst bijvoorbeeld. Dat is geschikt voor vloerbedekkingen. De muren en plafonds worden gestuct en de wanden worden afgewerkt. De kozijnen, binnenwanden en binnendeuren worden geplaatst.

Er wordt een trap geplaatst. In sommige gevallen valt dit ook onder ruwbouw. Andere leidingen of installaties zoals elektra of een ventilatiesysteem worden aangebracht. Dan wordt er nog geschilderd en het tegelwerk gedaan. Soms wordt er nog een keuken of badkamer geplaatst als je het niet zelf wilt doen na oplevering.

De oplevering van de nieuwbouwwoning

Wanneer de nieuwbouwwoning moet worden opgeleverd loop je samen met de bouwer door de woning. Er wordt gecontroleerd of alles volgens plan is uitgevoerd. Er wordt gekeken of de werkzaamheden allemaal correct zijn verlopen en goed uitgevoerd. Als alles is gecontroleerd en nagekeken kan de sleuteloverdracht plaatsvinden.

Je bent dan de eigenaar van de nieuwbouwwoning want het huis is helemaal klaar. Het enige dat je als eigenaar dan nog moet doen is misschien een keuken of badkamer plaatsen als je dat zelf wilde doen. Is de keuken en badkamer al gebouwd in de nieuwbouwwoning kun je beginnen met het inrichten van je huis.

Building House (28)
Building House (30)

Een opleveringsdeskundige laten komen voor een keuring

Als je denkt dat iets misschien niet klopt en je zeker wilt zijn van dat alles goed is gegaan, en er geen gebreken zijn op bouwkundig gebied dan zou je een bouwkundige nog even kunnen laten komen om het te controleren. Een bouwkundige loopt samen met jou het huis door en geeft je inzicht.