Wat is stucen precies?

Als je praat over stucen dan wil je de wanden en plafonds egaliseren met een cement of een soort gips. De stuclaag kun je op verschillende ondergronden aanbrengen. Dat kan op nieuw of oud metselwerk, beton of op gipskartonplaten bijvoorbeeld. Wat houdt stucen nu precies in?

Wat houdt stucen in?

Als je gaat stucen in het huis ben je bezig met het egaal afwerken van wanden en plafonds. Het kan voorkomen dat een wand of plafond niet mee recht is, maar er kunnen ook gaten of oneffenheden in zitten. Je kunt het dan gaan stucen. Met stucen kun je beton, metselwerk of een gipsplaat helemaal glad maken. Het wordt dan egaal waardoor je het gemakkelijk kunt verven bijvoorbeeld.

Building House (7)

Stucen doe je met verschillende doelen

Je kunt stucen omdat je het egaal wilt hebben. Het is een goede eindafwerking waardoor je gemakkelijker verf erop kan aanbrengen. Een stucwerk kan ook worden gebruikt als een onderlaag op de muur of het plafond. Stucen voor onderlaag is puur voor het egaal maken terwijl het andere dient voor de oplevering.

Welke soorten stucwerk zijn er?

Er zijn diverse manieren van stucen maar ook verschillende soorten stucwerk. De meest voorkomende soorten zetten we voor je op een rij:

●       Het schuurwerk

●       Het sausklaar stucwerk

●       Het behangklaar stucwerk

●       Het sierpleister

●       Het spackspuiten

Kies uit twee categorieën stucwerk

Je hebt twee categorieën stucwerk waar je uit kunt kiezen. Je hebt namelijk het gladde stucwerk en je hebt het stucwerk met structuur. Iedereen heeft zijn eigen smaak en wensen. Het gladde stucwerk zorgt voor een strakke look van je muren en plafonds. Je ruimte die je laat stucen ziet er meteen anders uit.

Het glad stucwerk kan in het behangklaar stucen en in het sausklaar stucen. Je kunt dan de muur gaan verven omdat de oneffenheden eruit zijn. Je kunt ook kiezen voor stucwerk met structuur. Het is de laatste afwerking voor je muren of plafond. Er wordt in stucwerk met structuur direct de kleur verwerkt. Het is niet meer nodig om te sausen of te schilderen.

Je kunt kiezen uit spachtelputz, granol stucwerk of rustiekputz. De meest gekozen sierpleister is de spachtelputz. Met deze structuur bepaal je zelf het eindresultaat van je muren en plafonds. Spachtelputz is een kunsthars dat een gebonden afwerking heeft met kleine steentjes. De steentjes zorgen voor het effect in de muur en plafond. Je bepaalt zelf de grofheid ervan.